Tinggalkan nama dan URL ok... tq

Saturday, January 14, 2012

Masakan Penuh Kasih Sayang....

Assalamualaikum... Aper Menu Lunch korang hari ni... Aku masak yang simple2 jer...http://www.emocutez.com 





Kari Ikan Bawal. Nak resepi tak... Aku ni main taruk2 jer... 

Korang kena Chop bawang putih, Bawang merah... Then rempah kari ikan korang bancuh dengan air asam jawa... Panaskan minyak Masukan bawang merah sekali dengan bawang putih yang dah di chop tadi bersama dengan Herba campur dan daun kari... Dah naik bau dier masukkan rempah yang korang bancuh tadi... Tumis sampai dier naik bau... Then masukan santan.. Ikot la korang nak cair ker atau pekat ker. Tapi bagi aku cair lg sedap... Then Dah mendidih skit Masukan kacang bendi atau timun pun bleh gak... Tapi timun korang ambik yang timun jepun punya.. ok.. Then masukkan ikan.. biar mendidih sekali then kecikkan api biar hingga naik minyak... Ok..then dah siap.. Jangan kacau sangat yer bila dah masukan ikan.. nanti takut hancur ikan tue.. (^_^).. Nyum... Nyum... sedia untuk di makan..


Sayur dengan ikan goreng mana bleh tinggalkan.. Tak cukup lak rasanya... Kalau dah ader yang berkuah then yang lain tu goreng jer... Dan yang terakhir jika bersama dengan kari 


Wajib ader... waaaahhhhhh cedapnyer... sambal belacan dan ulam2an... Kalau korang nak best lagi.. buat la sambal tumis ikan ker... Terangkat lagi... 

oklah sekadar nak share ngan korang jer... 

SELAMAT MENJAMU SELERA...http://www.emocutez.com

Assalamualaikum...........

2 comments:

Lihat Yang Lain Juga Yer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...